DARK PLATE HOUSE

Projekt domu jednorodzinnego i projekt wnętrz
Powierzchnia zabudowy :184m2
Powierzchnia użytkowa : 229m2
Inwestor : prywatny
Projekt: 2018
Realizacja : 2019/...

Publikacje : Archinea    Internity Home    BRYŁA

Projekt DARK PLATE HOUSE został stworzony na potrzeby kameralnej działki zlokalizowanej na poznańskim Strzeszynie. Teren o powierzchni 740m2 miał dogodne położenie wobec kierunków świata z wjazdem od strony północnej. Wyzwaniem był wydłużony kształt działki przy lekko bocznej ekspozycji na słońce i zwyczajowym dogęszczeniu śródmiejskiej zabudowy.  Oznaczało to iż korzystnie doświetlony salon musiałby być otwarty z boku budynku, lecz jednocześnie duże przeszklenia od tej strony odbierałyby mieszkańcom poczucie prywatności. Inwestorzy szukali architekta, który uwzględniłby tę specyfikę miejsca oraz zrealizowałby projekt kompleksowo wraz projektem wnętrz, dlatego wybrali Spacelab. O wyborze projektanta zadecydował dodatkowo fakt, iż niedaleko toczyła się już realizacja budowy innego domu według naszego projektu ( zobacz ). Na tamtej budowie realizowano właśnie elewacje wentylowane z użyciem charakterystycznej antracytowej okładziny z płytek, co przekonało ostatecznie inwestorów DARK PLATE HOUSE do wyboru tego materiału na całą główną bryłę ich inwestycji. Architekci Spacelab zaproponowali by poszycie dachu płynnie przechodziło w elewację, ostatecznie zdecydowano się więc na rynny ukryte - alternatywę dla popularnego systemu rynien bezokapowych. Budynek składa się z dwóch części - głównej antracytowej bryły i towarzyszącej jej  drewnianej kostki z dachem płaskim. Część parterowa mieści pomieszczenia gospodarcze, a „nowoczesna stodoła” część mieszkalną. W projekcie uwzględniono bliskość sąsiedzkiej zabudowy i zapewniono strefie dziennej wymaganą prywatność. Bryła salonu mimo iż posiada duże boczne przeszklenia (od południowego zachodu) jest osłonięta od strony sąsiada. Taras został  „wciągnięty” wgłąb zabudowy – od jednej strony osłonięty jest bryłą salonu i jadalni, od drugiej - ścianą kurtynową, a od strony ulicy – parterową częścią gospodarczą. Budynek ma dwa patia w których docelowo będą rosnąć duże drzewa. Wejście główne - wciągnięte w bryłę budynku - jest zlokalizowane przy jednym z nich. Drugie patio powstało przy tarasie. Garaż z bramą ukrytą w elewacji zlokalizowano w parterowej kostce. Jej dach wykorzystano na przestronny taras z południowo-zachodnią ekspozycją .

DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE
DARK PLATE HOUSE