need some space?
this is a
laboratory for good ideas.

wnętrze w stylu klasycznym | rezydencja Biedrusko

Powierzchnia użytkowa domu : 192m2
Inwestor : prywatny
Relizacja : 2009

Publikacje :        Świat Rezydencji  nr 7-8/2015


Projekt wnętrz miał uwzględniać zmieszczenie sporej ilości antyków zgromadzonych przez Inwestorów. Przywiązaniu właścicieli do klasyki towarzyszyła jednak również otwartość na nowoczesny design. W trakcie prac nad projektem z całej kolekcji zostało więc wybranych tylko kilka najważniejszych antyków. A żeby mocniej zaakcentować ich obecność, zestawiono je z nowoczesnym wzornictwem. Przykładem jest hol wejściowy. Masywną szafę gdańską ustawiono we wnęce wyłożonej lustrami. Przestrzeń wokół szafy odbija się i podwaja w lustrze więc duży mebel nie przytłacza już swą formą . Obok szafy, w tej samej wnęce, stoi dla kontrastu lekkie w formie, przezroczyste, nowoczesne krzesło Louis Ghost. Aby nie zaburzać tego prostego kadru, przeciwległe wejście do łazienki (które także odbija się w lustrzanej wnęce) zostało ukryte w ascetycznej białej zabudowie z lakierowanej płyty meblowej. Projekt wnętrz oparto na kontrastowych zestawieniach "starego" z "nowym", wewnątrz łazienki jest więc znów bardziej dekoracyjnie. Betonowy grzejnik Heatwave sąsiaduje z żyrandolem z antykwariatu, a pod grzejnikiem zamontowano oryginalne drzwiczki ze starego pieca kaflowego. Za przesuwną taflą lustra łazienkowego jest ukryte okno. W salonie wielki odrestaurowany żyrandol sąsiaduje ze swoim nowoczesnym odpowiednikiem - Paper Chandelier od Moooi - powieszonym nad stołem w jadalni. Stół z marmurowym blatem oraz meble kuchenne zostały zaprojektowane przez pracownię specjalnie dla tego wnętrza. Kontrast dla klasycznego salonu stanowi ascetyczna kuchnia z lustrem nad blatem, zamiast wiszących szafek. Górny poziom domu to część prywatna mieszcząca sypialnie i gabinet. W górnej łazience wnękę wzdłuż wanny wyłożono lustrem, które optycznie powiększyło przestrzeń, a także podwoiło ilość światła z opraw ukrytych we wnęce.