need some space?
this is a
laboratory for good ideas.

wnętrze monochromatyczne | Poznań

Powierzchnia użytkowa : 262 m2
Inwestor : prywatny
Projekt : 2011

W projekcie wnętrz poszerzono pierwotnie planowane przejścia między salonem, jadalnią i kuchnią. Podciągi wzmocniono tam stalowymi belkami, na których uzyskano efekt betonu architektonicznego. Na głównej ścianie salonu również pokazano beton, tym razem w formie płyt o wymiarach 50x100 cm. Schody w holu obłożono wielkogabarytowymi spiekami kwarcowymi. Każdy stopień wycięto z jednego kawałka białej płyty. Dało to efekt monolitycznej bryły, która jest tłem dla pozostałych elementów. W zestawieniu z czarną ścianą i drewnem mebli na wymiar, schody są zupełnie neutralną, białą formą. W salonie sofy ustawiono naprzeciw siebie, bo takie ustawienie ułatwia konwersację, bardziej sprzyjając rozmowie niż oglądaniu telewizji. Sofy wybrano z oferty firmy Noti, a odcień tkaniny obiciowej dopasowano do szarości betonu. Kolorystyka wnętrz jest oparta o skalę szarości i przez to neutralna : wybrano biele, szarości oraz czerń i dodano do tego drewno i beton. Od początku zakładano, iż intensywny kolor będzie do wnętrza wprowadzony przez samych właścicieli - w formie akcentów, które łatwo zmieniać co jakiś czas.