need some space?
this is a
laboratory for good ideas.

mieszkanie w kamienicy | Poznań Wilda

Powierzchnia użytkowa : 92,3m2
Inwestor : prywatny
Projekt : 2009

Wszystkie pomieszczenia tego mieszkania mają wysokość 3,5metra. Przed renowacją urok oryginalnych podłóg z desek, czy drewnianych płycinowych drzwi z grubymi ościeżnicami ukryty był pod grubą warstwą farby olejnej. Piece, ściany, sufity - wszystkie te elementy były w złym stanie technicznym, konieczna więc była wymiana wszystkich instalacji oraz wykonanie na nowo większości ścian działowych. W pierwotnym układzie mieszkania kuchnia była osobnym małym pomieszczeniem, bez miejsca na stół jadalny, a do jednej z sypialni wchodziło się z salonu, brakowało jej więc prywatności. Po przebudowie pokój i kuchnię zamieniono miejscami – było to możliwe ponieważ przylegały one do tego samego pionu instalacyjnego. Dzięki tej zamianie mieszkanie zyskało przestronną kuchnię z miejscem na duży stół jadalny oraz pokój dziecka z niekłopotliwym wejściem z korytarza. Ze względu na słabe doświetlenie salonu (ekspozycja północna) pojawił się pomysł zastosowania nietypowego zabiegu przestrzennego w kuchni: cała ściana nad blatem kuchennym jest pokryta taflą lustrzaną która podwaja ilość światła w części dziennej. W lustrze odbija się też ściana z pobielonej cegły oraz wisząca na niej grafika - stary przepis na poznańskie chruściki czyli faworki, znaleziony w 100-letniej książce kucharskiej. W stalowej belce pomiędzy kuchnią i salonem przewidziano możliwość zawieszenia huśtawki – dla wszystkich tych, którzy dom traktują również jako plac zabaw.