need some space?
this is a
laboratory for good ideas.

dom w Chwalęcicach | woj.lubuskie


Projekt domu jednorodzinnego i projekt wnętrz
Powierzchnia zabudowy: 258m2
Całkowita powierzchnia użytkowa : 207m2
-powierzchnia użytkowa domu : 168m2
-powierzchnia użytkowa garażu: 39m2
Inwestor : prywatny
Projekt : 2016
Realizacja : 2016 /...


Publikacje :        Murator nr 01/2017        Idea Domu     


Budynek zaprojektowany został  dla 4 - osobowej rodziny. Dom jest zlokalizowany w woj. lubuskim, na działce przylegającej do pobliskich łąk.

Dom w Chwalęcicach ma 207m2 powierzchni użytkowej (łącznie z garażem). Budynek jest oparty na kompozycji dwóch identycznych brył, złączonych i przesuniętych względem siebie. Dachy skośne stykają się ze sobą wzdłuż linii odwodnienia, a więc zadaniem wymagającym szczególnej uwagi było zaprojektowanie izolacji przeciwdeszczowej. Dla wewnętrznego koryta między dachami oraz zewnętrznych rynien ukrytych w elewacji architekci opracowano detale oparte na doświadczeniach z takimi realizacjami. Cały system liniowy (rynny) i punktowy (wpusty) ma podwójny system izolacji, uwzględniający także możliwość pojawienia się skroplin pod rynnami i wpustami do rur.


Elewacje zaprojektowano z tynku o efekcie surowego betonu, wybrane partie pokrywa drewno cedrowe. Drewniana elewacja ma kontynuację w formie okładziny na bramie garażowej. Wybrano uchylną, zlicowaną z elewacją bramę Hormann, ponieważ ten wybór pozwalał na identyczne pionowe ułożenie okładziny. Przed budynkiem jest duży podjazd - brama uchylna wymaga bowiem dodatkowego przedpola dla parkującego pojazdu. Bryła mieszcząca garaż stanowi osłonę dla prywatnego tarasu przy sypialni rodziców. Osłonę dla pokoi dzieci i części dziennej stanowi natomiast drewniana rama tarasu głównego.


W projekcie wnętrz na prośbę inwestorów miał się pojawić tzw. QUBE czyli centralna bryła - kubik mieszczący pomieszczenia pomocnicze i gospodarcze. Bryłę obudowano dookoła różnymi rodzajami zabudowy : kuchnią, garderobą i biblioteką. Przestrzeń skośną nad salonem otwarto, zwiększając jego przestronność (w tej części zaprojektowano dach o układzie krokwiowym), na pozostałej części domu są płaskie sufity podwieszane (dla tego obszaru wybrano więżbę na kratownicach drewnianych).


Zadanie projektowe objęło kompleksowo bryłę wraz z wnętrzami, co pozwoliło na etapie projektu budowlanego, uwzględniać rozwiązania korzystne dla etapu wnętrz. Dzięki temu montaż ważnych elementów wnętrzarskich od razu można było zaprojektować jako ukryty, dopasowując pod wymagany efekt projektowaną konstrukcję. Przykładowo – poziom kratownic został dopasowany pod gabaryty specjalnych szczelin w sufitach podwieszanych, służących do póżniejszego ukrycia elementów wnętrzarskich.


wizualizacje : Krzysztof Szajkowski