need some space?
this is a
laboratory for good ideas.

biuro na wodzie | floating office

Praca powstała w ramach konkursu Bargework

Publikacje :       BRYŁA

Biuro na wodzie, którego podstawą jest pływająca betonowa platforma o wymiarach 10x40metrów. To nie tylko przestrzeń do pracy, ale także miejsce multifunkcyjne, przyciągajace mieszkańców miasta nad wodę. Jest to miejsce dogodne do organizowania eventów, wystaw , projekcji kina letniego etc. Obiekt jest łatwy do adaptacji do różnych warunków terenowych, może działać jako samodzielna jednostka i lub zespół połączonych ze sobą obiektów. Elewację zaprojektowano z wodoodpornych materiałów takich jak nienasiąkliwy HPL oraz panele z blachy z cortenu. Te przesuwne panele pełnią podwójną funkcję- chronią przed słońcem, są też elementem pasywnej ochrony budynku. Gdy słońce świeci zbyt ostro w czasie pracy lub gdy użytkownicy opuszczają już budynek – panele zostaną domknięte przez system sterowania i zarzadzania ochroną budynku. Obiekt jest proekologiczny – nie emituje spalin, a do ogrzewania wykorzystano odnawialne żródła energii (pompa ciepła wod-woda, ogniwa fotowoltaniczne). Aby zacumować i użytkować ten obiekt, potrzebne jest miejsce z dostępem do bieżącej wody, przyłącze energetyczne oraz dojazd dla wozu asenizacyjnego. Ten projekt to alternatywa dla tradycyjnych przestrzeni biurowych.
Pomysł oparty jest na 5 głównych założeniach. Ma aktywizować nabrzeża miejskie, integrować, ma być mobilny, łatwy w adaptacji, ma też być ekologiczny w użytkowaniu.
AKTYWIZACJA NABRZEŻY MIEJSKICH- jak “przyciągnąć” miasto nad rzekę? Funkcja wyłącznie biurowa nie ma tej siły, obiekt można więc zaadaptować na różne inne cele : wystawy, warsztaty, showroom, kino, eventy na świeżym powietrzu. Na dachu zaprojektowano tarasy wypoczynkowe oraz przestrzeń na projekcje i kino letnie. Obok są pomieszczenia do aranżacji na cele eventowe lub na zaplecze gastronomiczne.
COWORKING- samodzielna jednostka może się łączyć z innymi obiektami wg tego projektu, tworząc wspólne przestrzenie do działania.
Jednostki łączą niezależne mniejsze pomosty pływające. Środkowa przestrzeń i taras to miejsce integracji i serce coworkigu.
MOBILNOŚĆ – sterowanie zewnętrznymi przegrodami sprawia że obiekt otwiera się lub zamyka na otoczenie i coworkerów. Użytkownicy sami decydują czy ich pracownia jest w danym momencie dla sąsiada otwarta czy zasłonięta mobilnymi ekranami na elewacjach. Niezależny dostęp gości na górne tarasy zapewnia zewnętrzna klatka schodowa. Dzięki temu przestrzeń biurowa oraz górny pokład mogą funkcjonować niezależnie.
ADAPTACYJNOŚĆ – możliwość różnych ustawień przy cumowaniu, dopasowanie bryły do wysokiego i niskiego nabrzeża, wersja jedno i dwukondygnacyjna
EKOLOGIA – wykorzystanie OZE czyli odnawialnych żródeł energii pozwala na całkowitą emisję spalin. We wnętrzach zastosowano wielkogabarytowe ściany ze specjalnym gatunkiem mchu, który poprawia użytkownikom mikroklimat. Rozwiązanie jest zupełnie bezobsługowe nie wymaga pielęgnacji. Zielona ściana z mchu ma też dużą zaletę ze względów technicznych- jest około dziesięciokrotnie lżejsza od zielonego dachu co ma istotny wpływ na bilans wyporności obiektu.